V sodobnem tempu življenja je izziv najti čas za uravnotežene obroke, vendar obstaja preprosta rešitev – priprava obrokov vnaprej. S pravilnim načrtovanjem lahko enostavno pripravimo okusne zajtrke, kosila in večerje vnaprej, kar nam pomaga ohranjati zdrave prehranjevalne navade brez nepotrebnega stresa.

Prihranek časa: Priprava hrane vnaprej nam omogoča, da se lahko izognemo vsakodnevnemu stresu ob pripravi obrokov in imamo več časa za druge dejavnosti in družino.

Zdrava izbira: Ko hrano pripravimo sami, imamo kontrolo nad sestavinami, ki jih uporabljamo. To pomeni, da lahko izberemo bolj zdrave sestavine, kot so sveža zelenjava, polnozrnate žitarice, izdelke z več beljakovinami ter se izognemo dodatkom, ki bi lahko bili manj zdravi.

Boljša prehranska uravnoteženost: S pripravo hrane vnaprej imamo večji nadzor nad tem, kaj jemo, kar nam lahko pomaga ohraniti uravnoteženo prehrano. Poleg tega lahko načrtujemo obroke, ki vsebujejo različne hranilne snovi in vitamine, kar prispeva k boljšemu zdravju in počutju. Vabimo te, da na tej strani preveriš ključne hranilne vrednosti ekoloških semen, žit, stročnic in kosmičev in jih vključiš v svoje obroke.

Motivacija za zdravo prehranjevanje: Ko imamo pripravljene bolj zdrave obroke, smo bolj nagnjeni k temu, da se poskušamo izogibati hitri hrani ali nezdravim prigrizkom. To nam lahko pomaga ohraniti motivacijo za zdravo prehranjevanje.

Priročnost: Pripravljena hrana je priročna rešitev za dni, ko smo zaposleni oziroma čez teden, ko nimamo časa za kuhanje. Če imamo hrano že pripravljeno, jo lahko vzameme s seboj ali jo preprosto segrejemo in uživamo v okusni in zdravi hrani, ne da bi porabili veliko časa ali energije.

Načrtovanje in priprava obrokov

Pripravili smo nekaj receptov za pripravo okusnih obrokov vnaprej čez teden, da bo naš vsakdan vsaj malo bolj brezskrben.

Zajtrk ali malica

Borovničevi ovseni kosmiči

Pomarančno – brusnični puding

Prosen
kolač

Beljakovinski
mafini

Pečeni kosmiči z jagodičjem in kokosom

Kosilo ali večerja

Mediteranska solata s čičeriko

Preveri še ideje za druge solate, večino lahko pripraviš vnaprej.

Azijski rezanci z zelenjavo

Hitro pripravljen obrok za s seboj, za ljubitelje azijskih okusov.

Pirine
kroglice

Lahko uživamo tudi hladne, zraven si pripravimo sezonsko zelenjavo.

Lečina
omaka

Namesto krompirja lahko k lečini omaki pripravimo riž ali polento – na ta način lahko vse pripravimo vnaprej.

Paradižnikova juha s parmezanovimi kroglicami

Juho lahko uživamo hladno ali toplo. Parmezanove kroglice prav tako pripravimo vnaprej.

Sladica

Mini mandljeve tortice

Brezglutenski
kolački

Orehovo
pecivo

Čokoladno – sadni ledeni prigrizki

Čokoladna
lomljenka