V današnjem času, ko je poudarek na zdravi prehrani in oskrbi z beljakovinami, se vedno več ljudi zanima za raznolike načine, kako vključiti več beljakovin v svojo prehrano. Ne glede na to, ali sledite trendom ali pa želite izboljšati svoje zdravje, je pomembno, da svoje telo oskrbite s potrebnimi hranili na naraven in uravnotežen način.


Rastlinska živila kot odličen vir beljakovin

Če vas skrbi, ali zaužijete dovolj beljakovin, vam predstavljam nekaj odličnih rastlinskih virov, ki bodo zadostili vašim potrebam. Poleg tega, da so polni beljakovin, vsebujejo tudi pomembne hranilne snovi, ki so ključnega pomena za vaše zdravje.

Leča: Leča je odličen vir ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin. Poleg tega je hitro pripravljena, poceni in idealna za predpripravo jedi. Lahko jo uporabite na različne načine, kot so lečina tortilja ali kot dodatek k polnovrednim solatam ali juham.

Kvinoja in proso: Kvinoja je brezglutensko žito, ki predstavlja pomemben vir kakovostnih ogljikovih hidratov in beljakovin. Proso pa je odlična lokalna izbira, ki tudi vsebuje veliko beljakovin. Obe živili lahko uporabite na različne načine, kot so priprava solat, rižot ali zajtrkov.

Konopljina semena: Ta majhna semena so bogata s beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami ter so odličen vir hranil za vegane. Lahko jih dodate smutijem, solatam, prilogam ali pa jih potresete na različne jedi.


Chia semena: Kljub svoji majhnosti so chia semena polna pomembnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami in minerali. Lahko jih uporabite za pripravo chia pudinga ali pa jih dodate v vodo za osvežujoč napitek.

Semena in oreščki: Semena, kot so chia, konopljina, lanena, bučna, skupaj z oreščki, kot so mandlji, orehi, indijski oreščki, so odličen vir beljakovin, mineralov in zdravih maščob. Dodajte jih svojim solatam, smutijem ali pa jih uporabite za pripravo domačega masla ali namazov.

Fižol, tofu, tempeh in edamame fižolčki: Stročnice, kot je fižol, so odličen vir rastlinskih beljakovin in škrobnih ogljikovih hidratov ter so pomembne za zdravje. Tofu, tempeh in edamame fižolčki pa so priljubljena azijska živila, ki so bogata s beljakovinami in lahko popestrijo vaš jedilnik.


Alga modra spirulina in klorela: Spirulina in klorela sta algi, ki sta izjemno bogati s beljakovinami in drugimi hranili. Lahko ju dodate smutijem ali pa ju uživate kot prehransko dopolnilo za izboljšanje zdravja in počutja.


Kako vključiti več beljakovin v svojo prehrano?

Če želite povečati vnos beljakovin v svojo prehrano, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

Raznolikost: Poskrbite za raznolikost v svoji prehrani in poskušajte vključiti različne vire beljakovin vsak dan.
Predpriprava: Pripravite si obroke vnaprej, da boste imeli vedno pri roki zdrave možnosti. Fižol si skuhajte večjo količino vnaprej in shranite v zmrzovalnik.
Dodatki jedem: Dodajte semena, oreščke, stročnice ali tofu k svojim obrokom za večjo hranilno vrednost.
Nadomestki: Če želite zmanjšati vnos mesa v vašo prehrano uporabite rastlinske nadomestke za meso kot so tofu, tempeh ali seitan in prav tako vsa rastlinska živila, ki vsebuje veliko vrednost beljakovin.
Sveže sestavine: Poskrbite za sveže sestavine in izogibajte se predelani hrani, ki vsebuje veliko nezdravih dodatkov.

Z malo kreativnosti in načrtovanja lahko enostavno vključite več beljakovin v svojo prehrano, ne da bi se zatekli k prehranskim dopolnilom ali prehranskim trendom. Sledite svojim prehranskim potrebam in poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki bo koristila vašemu telesu in počutju.

Avtorica: Apolonija Infinity (Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnje)


Preverite še recepte, obogatene z beljakovinami