Triki in nasveti za pripravo obrokov na dopustu

Poletje je čas za sprostitev, zato naj bodo tudi naši obroki enostavni in okusni! Tukaj je nekaj nasvetov za pripravo obrokov na morju, ki jih lahko vzamemo tudi s seboj na plažo.

Priprava pred odhodom
Najbolje je, da si vnaprej naredimo okvirne jedilnike, da bomo imeli s seboj točno to, kar potrebujemo. Doma si lahko pripravimo hrustljave hrske iz semen ali kvinoje. Če nimamo časa, lahko kvalitetne prigrizke tudi kupimo.

Priporočljive suhe sestavine:
Rdeča ali rumena leča za tortilje ali hitro zakuho, črna leča za solate in juhe.
Čičerika v kozarcu.
Tofu in tempeh.
– Klorela/spirulina.
Semenke in oreščki ter chia semena.
– Tuna v kozarcu, skuša ali sardele v pločevinki.
Kokosova voda.
Brezglutenske testenine, riž, kvinoja, rižev papir, riževi rezanci, ajdova kaša.
– Kumare v kozarcu, rdeča pesa, koruza.

Sveža zelenjava in sadje:
Če imamo možnost, vzamemo s seboj domačo zelenjavo: sveže zelje, bučke, kumare, zelena koleraba, por, korenje, paprika, paradižnik, stročji fižol, zelena.
Sadje: prav tako vzamemo s seboj domače, če imamo na voljo, na morju pa si privoščimo sveže lubenice.

Zajtrki na morju:
Sadje in zeleni smutiji z dodatkom klorele ali spiruline.
Hrustljavi hrski s surovim maslom, paradižnikom, kozjim sirom…
Chia puding s svežim sadjem in oreščki.

Kosila na plaži:
(Splača se investirati v termo posode, ki bodo ohranjale hrano svežo in primerno temperaturo.)

– Tortilje iz leče, napolnjene z zelenjavo, tuno, tempehom ali tofujem.
Solate iz leče, čičerike, testenin, stročjega fižola, kvinoje, ajdove kaše, pire.
Hrustljavi hrski s tuno in kislimi kumarami.
– Wakame solata z riževimi rezanci, zeljna solata s korenčkom (coleslaw).
Riževi zavitki z riževimi rezanci, zelenjavo, ribo ali tofujem.
– Razne solatne sklede z rižem, kvinojo in različnimi zelenjavami.

Dodatni triki:
Temelj je da se pripravi jedilnik vnaprej in s seboj vzamemo sestavine, ki jih bomo potrebovali.
Kuhajmo za večkrat – npr. lečo ali proseno kašo skuhajmo za dva obroka.
Pripravimo chia puding za več dni in ga shranjujmo v hladilniku.
Zelenjavo operimo in posušimo vnaprej ter jo shranimo v vrečke.
Vnaprej narezana zelenjava bo pri kuhanju prihranila čas.

Za hidracijo:
Kokosova voda je naravni izotonik in je odlična v poletnih dneh. Pomaga nam, da ostanemo hidrirani, obnoviti energijo in premagati vročino.

Avtorica: Apolonija Infinity (Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnje)