Končno je tu poletje! Čas dopustov, zabav, piknikov in druženja, čas za smeh, radost in odklop. Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je to čas Srca. Srce obožuje smeh, dotik in druženje, kar ni naključje, saj imamo ravno v tem obdobju dopuste in počitnice. Barva srca je rdeča, njegov element pa je ogenj. Zato je poleti pomembno vnašati vodo, da ohlajamo telo, tudi s hrano.

Lahka in sveža hrana je ključna. V tem času je priporočljivo jesti več surove in žive hrane, saj kuhanje uničuje encime, ki jih naša prebava potrebuje. Poleti uživamo več sadja v dopoldanskem času, več zelenjave in solat. Posegamo po hrani, kot so paradižniki, lubenice, kumare, zelene bučke in stročji fižol, saj ta hrana ureja prebavo in krepi zdravje.

Nasveti za zdravo poletno prehrano:

Zajtrki: Naj bodo sveže sadje in smutiji. Odlično je sadje kot lubenica, jagodičevje, melone, ananas, breskve in fige. Zeleni smutiji lahko vsebujejo vodo, zeleno listnato zelenjavo (kodrolistnati ohrovt, špinačo, blitvo), sadje (npr. banana in jagodičevje) ter zdrave maščobe (chia semena, sveže mleta lanena moka, konopljina semena). Dodamo še limono, stebelno zeleno ali peteršilj.
Sadje je priporočljivo uživati do 14. ure.

Kosilo: Vedno naj vsebuje solato in zelenjavo. Polnovredna rastlinska prehrana je najbolj alkalna za naše telo, zato nas ne kisa. Izogibamo se mokam (kruh, testenine), kavi, mlečnim izdelkom ter svinjskemu in rdečemu mesu. Raje posegamo po ribah in lažjem mesu.

Večerja: Naj bo lahek obrok, s čim manj sestavinami. Lahko je zelenjavni ali vsebuje ribo, riž, kvinojo, ajdovo kašo ali polento z zelenjavo. Zadnji obrok naj ne bo prepozen, optimalno do 18. ure.

Voda: Ne pozabimo na pitje vode. Naše telo je 72% iz vode, ki jo sproti porabljamo za delovanje, prebavo, govorjenje, potenje. Izogibamo se ledeni vodi, saj jo telo mora segreti, kar nas dodatno segreva.

Čokolada, sladoled in ostale pregrehe: bodimo zmerni z njimi. Sladolede si naredimo sami doma, za kar potrebujemo zamrznjeno sadje npr. borovnice in dodamo še banano. Vse skupaj zmiksamo v okusen sladoled. Ker je sladoled hladen, utruja naše ledvice, zato naj bo tega res malo - po TKM rečemo da nas sladoled stara, saj porabljamo hitreje svojo življenjsko energijo.

Poletje je idealen čas za uvajanje zdravih sprememb v prehrani, ki bodo prispevale k naši vitalnosti in dobremu počutju. Upoštevanje teh nasvetov nam bo pomagalo izboljšati prebavo in ohranjati energijo skozi vse leto.

Uživajmo v poletju, vzemimo si čas za druženje in skrb za svoje telo – vaše srce vam bo hvaležno!

Zame je to najlažja in najbolj naravna pot!

Avtorica: Apolonija Infinity (Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnje)