VEGANSKI KROFI Z MARMELADO
Tudi vi lahko letos pripravite mehke, okusne in dišeče veganske krofe.
Za uspešno peko naj bodo vse sestavine sobne temperature in prostor primerno ogret. Testo lahko vzhajamo tudi v pečici, ogreti na 30 °C. Izberite namensko moko za krofe ali moko z večjo vsebnostjo glutena. Za lepe krofe z obročem je najbolj pomembno dolgo gnetenje in pravilni čas zadnjega vzhajanja.
Brez laktoze
Vegansko
Vegetarijansko
8
1 ura
Natisni recept
- Avtor: KATJA ZUPANC
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
Suhe sestavine:
- 500 g namenske moke za krofe
- 80 g trsnega sladkorja BIOTOP
- 1 žlica vaniljevega sladkorja SONNENTOR
- zavitek kvasa VITAM
- 1 žlička himalajske soli SONNENTOR
- ¼ žličke muškatnega oreščka SONNENTOR
- za polovico limone naribane limonine lupinice
Mokre sestavine:
- 200 ml riževega napitka THE BRIDGE
- 100 ml gazirane vode
- 50 g kokosovega olja VITAQUELL
- 1 žlica ruma (po želji)
- Za barvo: 1 žlica bučnega pireja* ali ¼ žličke kurkume SONNENTOR
- Za cvrtje: 750 ml sončničnega olja za cvrtje BYODO
- Za polnilo: marelični namaz SONNENTOR
- Za posip: vaniljev sladkor v prahu SONNENTOR
Pripravimo:
1. V večjo skledo prenesemo vse suhe sestavine razen kvasa. Sol potresemo ob robu. V sredini naredimo jamico.
2. Rižev napitek pogrejemo do toplega (naj ne bo vroč!). Polovico napitka prelijemo v jamico, pomešamo s suhimi sestavinami in dodamo kvas. Posodo pokrijemo in pustimo, da se kvas aktivira.
3. Preostali polovici riževega napitka dodamo bučni pire ali kurkumo (za barvo), rum in kokosovo olje. *Bučni pire: kos buče olupimo in narežemo na kocke, soparimo do mehkega. Spasiramo v pire.
4. To vlijemo v skledo s suhimi sestavinami in aktiviranim kvasom. Premešamo, da dobimo homogeno testo. To pokrijemo in pustimo počivati 15 minut.
5. Zatem testo na rahlo pomokani gnetemo 10 minut. Ta korak je zelo pomemben in je pomembno, da ga ne izpustimo. Gnetemo toliko časa, da se testo ne lepi več na roke in postane voljno in prožno. Prenesemo ga nazaj v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem, dokler se volumen testa ne podvoji.
6. Testo na pomokani površini razvaljamo na debelino palca. Iz testa s kozarcem ali obročem izrežemo kroge. Ostalo testo zopet pognetemo, razvaljamo in izrežemo.
7. Kroge testa polagamo na izrezane kvadrate peki papirja (da se testo ne prime in lahko vsak kos testa individualno primemo v roke). Krogi testa naj pokriti vzhajajo še 20 minut.
8. Olje segrejmo na 170 °C. V vroče olje polagamo po 3 krofe z vzhajano stranjo navzdol. Posodo pokrijemo s pokrovko in cvremo približno 3 minute na eni strani, obrnemo in odkrito cvremo še minuto na drugi strani.
9. Krofe polagamo na rešetko, da se odcedijo. Potem pa jih preložimo na pladenj s kuhinjskimi brisačkami. Še nekoliko tople krofe lahko nadevamo z marmelado in potresemo z vanilijevim sladkorjem v prahu.