Ni razloga, da stročnic ne bi vključili v naš jedilnik vsak teden ali celo vsak dan. Poleg tega, da so odličen vir rastlinskih beljakovin, vlaknin in mikrohranil, so izredno nasitne in vsestranske. Najpogostejši razlogi za izogib uporabe stročnic so napenjanje in časovni vložek, da jih pripravimo. Vendar pa te težave enostavno odpravimo s premišljenim načinom priprave.

Za uspešno pripravo stročnic je ključno, da jih pravilno namakamo. Pogosta napaka pri namakanju je uporaba premajhne količine vode. Pomembno je, da stročnice prelijemo z vsaj 10-kratno količino vode glede na njihovo prostornino in jim dovolimo dovolj časa za namakanje, vsaj 12 ur. Le tako bodo lahko dovolj nabreknile in v vodo sprostile snovi, ki lahko povzročajo napihnjenost in slabšo absorpcijo mineralov. Pred kuhanjem vodo, v kateri smo stročnice namakali, zavržemo.

Kaj pa, če se nam mudi in nimamo dovolj časa za namakanje in kuhanje? Posežemo lahko po leči, predvsem že razpolovljeni, kot sta rdeča in rumena leča. Te zahtevajo le, da jih speremo in kuhamo z lovorjevim listom 10 minut.

Iz tako pripravljenih stročnic lahko ustvarimo vrsto preprostih in okusnih jedi. Uporabimo jih lahko za pripravo polpetov, namazov, juh, enolončnic, curryjev, in celo sladic. Med našimi recepti najdete odlične ideje, kot so namaz iz belega fižola, lečine tortilje in veganska pečenka. Za posladek pa lahko zelo hitro spečemo okusne mehke piškote iz čičerike.

V video prispevku Sanje Lončar je poleg številnih koristnih nasvetov za pripravo stročnic prikazan tudi preprost 5-minutni recept za lečino pašteto.

Več v prispevku Sanje Lončar (ZaZdravje):