VEGANSKA JOTA
Brezmesna jota z repo ali kislim zeljem, lahka in zdrava jed na žlico za jesenko zimske dni.
Brez glutena
Brez laktoze
Vegansko
Vegetarijansko
4
2 uri 45 minut
Natisni recept
- Avtor: APOLONIJA INFINITY
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
- 200 g krompirja
- 2 korenja
- pol kolerabe
- 1 por
- 300 g fižola BIOTOP
- kislo zelje ali kisla repa
- 5 zrn črnega popra SONNENTOR
- sol, lovor, timijan, kumina in majaron SONNENTOR
- oljčno olje BYODO
- 1 kocka zelenjavne jušne osnove CENOVIS
Pripravimo:
1. Če uporabljamo suh fižol, ga predhodno namočimo in pokuhamo po navodilih proizvajalca. Krompir olupimo, narežemo na kocke in speremo. Priporočljivo je, da krompir pred kuhanjem 2-4 ure počiva v vodi. Medtem operemo in poljubno narežemo tudi preostalo zelenjavo.
2. V večji posodi popražimo por, krompir in zelenjavo. Nato dolijemo zelenjavno jušno osnovo, da prekrije zelenjavo.
3. Ko je zelenjava približno 90% kuhana, dodamo skuhan fižol skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Dodamo sol, poper v zrnu in ostale začimbe. Kuhamo še približno 20 minut, dokler krompir ni popolnoma mehak.
4. Ko je krompir popolnoma kuhan, dodamo še kislo zelje ali repo (če kuhamo z repo, dodamo še nekaj brinovih jagod). Kuhamo dodatnih 15 minut, da se vse sestavine dobro zmehčajo in napojijo okusov.
Namig: za prijetno dimljen okus lahko joti dodamo žličko dimljene paprike v prahu ali dimljen tofu. Za zgostitev jote lahko uporabimo poljubno moko ali škrob, kot je čičerikina, riževa ali kuzu moka.