PRESNI MEDENJAKI
Božičnega časa si ne predstavljamo brez slastnih medenjakov. Težava je le v tem, da s peko vso dragocenost medu uničimo, postane celo toksičen. Obstajata dve poti, bodisi piškotke pripravimo v pečici, a brez medu (okus medu pa poustvarimo npr. s karameliziranim sladkorjem). Ali – še bolje in veliko hitreje – naredimo kar presne kroglice, ki v sebi ohranijo vse zdravilne moči medu, oreščkov in suhega sadja. Odlična sladica, ki vas ne bo zakisala. Obenem pa je iz čisto samih zares zdravih sestavin.
Brez glutena
Vegansko
Vegetarijansko
20
20 minut
Natisni recept
- Avtor: SABINA TOPOLOVEC
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
- 100 g izkoščičenih datljev
- 100 g suhih brusnic
- 100 g rozin
- ščepec soli
- 1 – 2 zvrhani žlici medu (po okusu)
- 1 zravnano žlico začimbne mešanice za medenjake
- 60 g mletih mandljev
- mandljeve lističe za posip
Pripravimo:
- Rozine namočimo s ščepcem soli, ki iz njih izvabijo več sladkobe. Namakamo približno dve uri, lahko tudi dlje čase.
- Datlje čisto drobno sesekljamo (če so zelo suhi, jih prav tako prej namočimo v vodi).
- Odcejene rozine in sesekljane datlje s paličnim mešalnikom zmeljemo v gosto pasto.
- Dodamo sesekljane brusnice, med, začimbno mešanico in mlete mandlje (točno količino določimo glede na želeno konsistenco).
- Testo pustimo na hladnem počivati približno pol ure, nato pa oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v mandljevih lističih.