PRAZNIČNI INGVERJEVI PIŠKOTI
Omamno dišeči piškoti, ki zapeljujejo s toplimi aromami cimeta, klinčkov, muškatnega oreščka in ingverja. Obogateni so z melaso in mascavo sladkorjem, ki pecivu dodata prav posebno karamelno noto.
Testo za piškote je brez glutena in primerno za vegane. V hladilniku zdrži do dva tedna, zato ga lahko pripravimo tudi vnaprej. Pred peko mora testo počivati vsaj 24 ur.
Brez glutena
Brez laktoze
Vegansko
Vegetarijansko
10
Predpriprava: 24 ur
Priprava: 1 ura
Natisni recept
- Avtor: KATJA ZUPANC
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
- 350 g moke brez glutena Mix it Universal SCHAR
- 100 g mascavo sladkorja PROVIDA
- 2 žlice melase VITAM
- 100 ml vode
- 125 g margarine VITAQUELL
- pol žličke pecilnega praška BIOTOP
- pol žličke ingverja v prahu SONNENTOR
- 1 žlička mešanice začimb za kaše SONNENTOR
Sestavine za sladkorni preliv:
- 90 g sladkorja v prahu
- 1 žlica rastlinskega napitka
Pripravimo:
1. Margarino in melaso počasi segrejemo na nizki temperaturi, dokler se popolnoma ne stopita. Dodamo sladkor in začimbe, dobro premešamo, nato prilijemo vodo in zmes odstavimo z ognja.
2. V večji skledi združimo moko in pecilni prašek. Postopoma vlivamo sladkorno zmes in mešamo, dokler ne dobimo gostega, mehkega testa. Testa ni potrebno gnesti. Shranimo ga v posodo s pokrovom in postavimo v hladilnik za najmanj 24 ur.
3. Pred peko segrejemo pečico na 180 °C.
4. Delovno površino rahlo pomokamo. Ohlajeno testo razvaljamo na približno 5 mm debeline, nato izrežemo poljubne oblike in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.
5. Piškote pečemo na 180 °C 10–12 minut, dokler rahlo ne porjavijo. Ohladimo jih na rešetki.
Za sladkorni preliv zmešamo sladkor v prahu in rastlinski napitek v gladko maso. Nadevamo jo v vrečko za brizganje in po želji okrasimo piškote.