PIRINA PLETENKA
Pirina pletenka je mehka in okusna pekovska poslastica, pripravljena iz polnozrnate pirine moke. Idealna je za zajtrk ali kot priloga k juham in solatam. S svojo lepo obliko in prijetnim okusom bo navdušila tako oko kot brbončice! Je tudi popoln dodatek za vsako velikonočno mizo.
Brez glutena
Brez laktoze
Vegansko
Vegetarijansko
8
1 ura
Natisni recept
- Avtor: KATJA ZUPANC
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
Sestavine:
- 500 g pirine moke BIOTOP
- 1 paket kvasa VITAM
- 380 ml sojinega mleka THE BRIDGE
- 10g trsnega sladkorja BIOTOP
- 11 g himalajske soli SONNENOR
- 2 žlici oljčnega olja BYODO
Posip:
- sezam BIOTOP
Pripravimo:
1. V večjo skledo damo pirino moko in ob rob stresemo sol.
2. Sojino mleko pogrejemo , da je toplo (40C).
3. V moko naredimo vdolbino, prilijem mleko, dodamo sladkor in kvas. Premešamo, pokrijemo in pustimo, da se kvas aktivira.
4. Nato dodamo še olje in testo dobro zgnetemo. Pokrijemo posodo s pokrovko ali prtičem in pustimo da vzhaja na toplem, toliko, da se volumen testa podvoji.
5. Testo razdelimo na 3 (ali več) dele. Oblikujemo dolge svaljke iz katerih bomo delali kito/pletenko.
6. Pletenko povežemo v krog in damo vzhajat na pomaščen pekač (za 25 minut). Pred peko jo nekoliko navlažimo z vodo in jo potresemo s sezamom.
7. Pečico segrejemo na 190 st.C, pletenko pečemo 25-30 minut, pa lepo porjavi.