VLOŽENE HRUŠKE S TOPLIMI ZAČIMBAMI
Odličen hruškov kompot, ki bo ujel okus poletja in nas bo pozimi razvajal z okusi cimeta, klinčkov in zvezdastega janeža. Kompot je obogaten z jedilnimi eteričnimi olji limone in pomaranče.
Za pripravo recepta priporočamo uporabo popolnoma čistih kozarcev in pokrovčkov. Če se le da, uporabimo domače hruške, ki so na otip še trde. Dva kilograma hrušk z litrom sirupa bo lepo napolnil tri 700 ml kozarce za vlaganje.
Brez glutena
Brez laktoze
Vegansko
Vegetarijansko
Natisni recept
- Avtor: KATJA ZUPANC
Deli recept s prijatelji

Uporabimo:
- 2 kg hrušk
- 100 g trsnega sladkorja BIOTOP
- 5 klinčkov SONNENTOR
- 2 zvezdasta janeža SONNENTOR
- 1 cimetova palčka SONNENTOR
- 2 žlici limoninega soka BIOTOP
- 1 kapljica eteričnega olja limone SONNENTOR
- 3 kapljice eteričnega olja pomaranče SONNENTOR
- 1 l vode
Pripravimo:
1. Hruške operemo, olupimo ter jim odstranimo pecelj in peške. Narežemo jih na 4 dele.
2. V večji lonec za kuhanje damo sladkor, cimetovo palčko, klinčke in zavezdast janež. Zalijemo z vodo in pustimo za ognju da zavre. Sirup kuhamo 10 minut.
3. V sirup dodamo hruške in na zmernem ognju kuhamo 5-8 minut. Hruške naj ostanejo še nekoliko trde. Proti koncu kuhanja dodamo limonin sok in eterična olja. Iz kompota poberemo začimbe.
4. S še vročim kompotom napolnimo kozarce za vlaganje in zapremo s pokrovi.
5. Kozarce za 10 minut postavimo v pečico ogreto na 110 °C. Ta korak nam bo zagotovil dodatno sterilizacijo, ki bo preprečila kvar.
6. Počakamo, da se kozarci ohladijo in preverimo, če imajo vsi zatesnjene pokrove.