Domov / Trgovina / BIO CELI ZELO PEKOČI ČILI, 25 g

BIO CELI ZELO PEKOČI ČILI, 25 g

Čiliji imajo oster vonj in so pekočega okusa zaradi kapsaicina, pekočega alkaloida, ki ga je največ v semenih, v belih prekatnih stenah plodov in v zunanji kožici. V kulinariki čili uporabljamo za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi, pikantnih omak, v namazih, kot dodatek siru, s stročnicami pa tudi v sladkih jedeh.

V Evropi se gojijo domače, večinoma le zmerno pekoče sorte čilijev, ki jih najpogosteje uporabljajo v Italiji, Španiji ter na Portugalskem in Madžarskem. Sonnentorjev čili (Capsicum frutescens) je zelo pekoč, zato ga uporabljajte zmerno.

Brez glutena
Brez laktoze
Ekološko
Vegansko
Vegetarijansko

3,49 

Cena z ddv

Stroški pošiljanja

Ident: Z0399

Na zalogi

Na zalogi

Opis

Sestavine:

čilijevi plodovi*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Uganda.

Neto količina: 25 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru.

Ekološko

Brez glutena

Brez laktoze

Vegansko

Vegetarijansko

Hranilna vrednost
Nasvet

Prvotno so vzgajali čilije v Srednji in Južni Ameriki ter na karibskih otokih, kjer so jih poznali že sredi 8. tisočletja pr. n. št. Kolumb jih je prinesel v Španijo in od tam so se razširili po Evropi in v Azijo. Zaradi pekočega okusa so jih Španci poimenovali pimiento (poper), čeprav niso sorodni poprovcem, ampak botanično pripadajo različnim vrstam rodu Capsicum (rod paprik). Danes čilije pridelujejo v vseh tropskih predelih in vsak dan jih uživa četrtina svetovnega prebivalstva.

Priporočamo