Kokosova voda je poletni 'must have', saj izjemno hidrira naše telo in pomaga obnoviti izgubljene zaloge vode hitreje, kakor če bi pili samo vodo. Vendar pozor! Marsikdo zameša kokosovo mleko in kokosovo vodo. Kokosovo mleko bo super dodatek kakšnemu smutiju, če pa že govorimo o hidraciji, bo za to ustrezna kokosova voda. Namreč prava kokosova voda mora biti pridobljena iz mladih kokosov, tukaj pazite, da ne kupujete koncentrata. Podobno kakor kokosova voda pa deluje tudi brezov sok, manj znana alternativa, ki jo lahko pridobimo lokalno v Sloveniji.

Kokosova voda in brezov sok sta povsem naravna izotonika, ki imata čudovito lastnost, da hitro pripomoreta k obnovi izgubljene tekočine.

Še več, kokosova voda in brezov sok delujeta razstrupljevalno – nase vežeta strupe ter čistita prebavne poti, poleg tega pa potiskata strupe iz telesa. Posledica pitja naravnih izotonikov so izguba telesne teže, zmanjševanje celulita in manj zastajanja vode v telesu.

Pitje brezovega soka je idealen napitek za vse, ki jedo veliko industrijsko pripravljene hrane, imajo utrujena ali oslabljena jetra, popijejo preveč alkoholnih pijač, kadijo ali so stalno pod stresom, imajo slab imunski sistem, jemljejo velike količine zdravil itd. Brezov sok je bogat je z makro- in mikrohranili (vključno s proteini in z aminokislinami) pa tudi z encimi, elektroliti, saponini in kalijem. Med njimi saponini uravnavajo holesterol, krepijo imunski sistem, delujejo antioksidativno ter krepijo kosti.

Priporočilo: Pijte 2,5 dl brezove vode trikrat dnevno skozi poletno sezono.

Poskrbite za učinkovito hidracijo in se izognite večjim zdravstvenim težavam. Naredite si zalogo nekaj stekleničk, ne glede na to, kje boste preživeli dopust.

Avtor prispevka: ekipa Klepet ob kavi