Kaljenju bi lahko rekli kar sobno vrtnarjenje, ki ni odvisno od vremena in drugih zunanjih dejavnikov. Ta hitra prehranska samooskrba, ki se odvija kar v našem domu, nas osrečuje z živo hrano, za katero potrebujemo minimalni prostor.

SO PRETEKLOST IN PRIHODNOST
Umetnost in veščina nakaljevanja in uživanja kalčkov ni nova. Kalčki so bili že davno vključeni v prehrano mnogih kultur kot dieta in zdravilo. Kar nekaj študij je narejenih o koristi nakaljenih semen.
Ni slučaj, da kalčke pogosto imenujejo hrana prihodnosti. So ena redkih kakovostnih vrst hrane, za pridelavo katere potrebujemo zelo malo časa, energije in sredstev. Z njihovim uživanjem bomo v telo vnesli hranila z visoko prehransko vrednostjo, saj s kaljenjem pomnožimo moč semena.

BOGASTVO IZ SEMENA
Vsako seme vsebuje zalogo mineralov, vitaminov, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov (škrob), ki čakajo na primerne razmere za začetek rasti. Ko je seme izpostavljeno primerni temperaturi, zraku in vlagi, se zgodijo naravne kemijske spremembe in seme vzklije, pri čemer se sprosti neverjeten val energije.
Zeleni poganjki pa imenujemo kalčke, ki jih kalimo toliko časa, da se razvijejo klični listi, kot npr. pri semenih lucerne, kreše, rukole, redkvice, ogrščice in triplata.
Kalčki so vir mineralov, vitaminov, encimov in energije še posebej v zimskem in pomladnem času.

KAKO JIH UPORABITI?
Različne vrste kalčkov popestrijo jedilnik, zato priporočamo, da kalite različne vrste semen.
Vse vrste kalčkov iz naše ponudbe lahko uživate surove, lahko jih potresete po juhah, solatah ali pa dodate zelenjavnim nadevom. Uporabite domišljijo… Potresite jih po kruhu, namazanim s kakršnim koli slanim namazom ali po kruhu, namazanim le z maslom. Z njimi popestrite okus in izgled solate ali pa jih postrezite kar namesto solate.

BI PIKANTNO?
Najbolj pikantni so poganjki kreše, redkvice in gorčice.
Posebej v zimskih dneh, ko sveže zelenjave ni na voljo oz. je ta zaradi dolgega skladiščenja osiromašena hranil in življenjske moči, je uživanje zelenih poganjkov prava popestritev okusov in zakladnica hranil.

KAKO SE LOTITI?
Naj vam bo kaljenje v zabavo, povabite zraven tudi vaše otroke in tudi če kak dan pozabite na njih, vam bodo »oprostili«.

Gojenje kalčkov je primerno tudi za začetnike…
Svetujemo vam, da začnete z uporabo večjih semen, kot so seme redkvice, sabljastega triplata, fižola mungo ali kakšne mešanice, ki je v naši ponudbi. Semena namakajte toliko časa, kot piše na embalaži. Namočena semena odcedite in jih stresite v kozarec, ki ga pokrijete z gazo, če nimate prav za kaljenje primernih kozarcev z mrežico. Če boste dali kozarec postrani, se bodo semena lepše razporedila in bo dostop svetlobe do semen bolj enakomeren. Semena oz. kalčke izpirajte dvakrat dnevno kar skozi mrežico. Pri vsakokratnem izpiranju (z vodo hladne ali sobne temperature) bodite pozorni, da izpirate toliko časa, da je voda, ki jo odlijete bistra (in ne več motna). Vodo odlijte kolikor je možno, da semena ne bodo "stala" v vodi. Po parih dneh (odvisno od vrste), pa že lahko pričakujete kalčke, bogate z vitamini, minerali, encimi in energijo.

MANJ ALI VEČ?
Koliko semen kaliti naenkrat? Bolje manj kot več, kar velja še posebej pri manjših semenih (lucerna, kreša), da pridejo do zraka in se lahko nemoteno razvijajo. Preveč semen lahko povzroči motnje v kroženju zraka, zato se določena količina semen ne bo razvila v kalčke. Te težave ni pri večjih semenih, kot je fižol mungo. Upoštevajte še, da se volumen semen med namakanjem lahko poveča tudi do trikrat.
Na razvoj kalčkov vpliva svetloba, letni čas in tudi vpliv lune. Ko se luna debeli, je pospešeno tudi kaljenje.
Doma vzgojeni kalčki imajo tudi več klorofila, saj imajo v kalilniku več naravne svetlobe in zraka v primerjavi z masovno gojenimi kalčki.

KJE KALITI?
Lahko kar v kozarcih, skledah, na pladnjih, krožnikih ali pa v posebnih etažnih kalilnikih. Za semena, ki se v nabreklem stanju obdajo s sluzjo, kot so kreša, rukola in ogrščica, je obvezen kalilnik s sitastim dnom ali pa kalilnik, ki omogoča odtekanje sluzi.
V kozarcih kalimo semena, ki se ne obdajo s sluzjo. Najbolj ugodno je, da so kozarci med kaljenjem postavljeni poševno, saj je površina kaljenih semen tako največja in do njih pride več zraka in svetlobe. Na voljo so kovinska stojala in kozarci z navojem in mrežastim pokrovčkom.

GRE LAHKO KAJ NAROBE?
Kalčki najbolje uspevajo pri sobni temperaturi. Previsoka temperatura lahko povzroči pregrevanje in razvoj plesni, prenizka pa kaljenje upočasni. Tudi zračenje je pomembno – če je nezadostno, se kalilnik rosi in imajo kalčki neprijeten vonj, kar je znak, da je zraka premalo.
Če imajo kalčki zatohel vonj pomeni, da nekaj semen gnije, zato kalčki niso primerni za uporabo in vse zavržemo.
Skrb za čistočo posod v katerih kalimo se obrestuje, da se ne razvijejo plesni.

KAKO JIH SHRANJEVATI?
Vsa nakaljena semena lahko nekaj dni skladiščimo v dobro zaprti posodi v hladilniku do 5 dni.
Pred uporabo kalčke vedno dobro speremo. Lahko uživamo cele ali zmlete, zelene poganjke lahko celo sočimo. Lahko jih tudi sušimo, podobno kot zelišča. Suhe zmeljemo in dodajamo kruhom, pecivom, juham, omakam, namazom…