Že več 40 let uresničuje poslanstvo – izboljšuje življenja ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami, jih razveseljuje in navdihuje z veseljem do življenja.

Začetki razvoja že pred skoraj sto leti

Začetki današnjega uspešnega podjetja in izdelkov, segajo v leto 1922, ko je zdravnik iz Innsbrucka dr. Anton Schär spoznal potrebo po zdravi hrani. Kot specialist za zdravo hrano za otroke, je skupaj s podjetnikom Gottfriedom Untertrifallerjem začel distribuirati prve dietne izdelke brez glutena za otroke, kot je riževa smetana – ki jo običajno priporočajo bolnikom s prebavnimi težavami.

V povojnem obdobju so dodajali prehranske izdelke za krepitev zdravja dojenčkov in bolnih ljudi. Naravni izdelki brez glutena so bili del ponudbe kot predhodniki današnjih izdelkov blagovne znamke Schär.

Ulrich Ladurmer, poslovnež iz Merana

Dober poslovni čut Ulricha Ladurmera je postal očiten že zelo zgodaj – pri 23 letih je kot mlajši menedžer prevzel vodenje družinskega podjetja, ki se je ukvarjalo tudi z zdravo hrano v Meranu na Južnem Tirolskem. Zanimali so ga predvsem prehrambeni izdelki in začel je prodajati izdelke brez glutena, ki jih je razvil dr. Anton Schär. Zahvaljujoč njegovi viziji in podjetniškem pogumu je nastala blagovna znamka, specializirana za živila brez glutena in prvi izdelki pod imenom Schär.

U. Ladurner
Ulrich Ladurner, ustanovitelj in predsednik dr. Schär

Družinsko podjetje iz Južne Tirolske, ki prodaja izdelke Schär v 80 držav sveta, s proizvodnimi obrati v več državah in s hčerinskim podjetjem v Ameriki uspešno nadaljuje osnovno vizijo – izboljšati življenje ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami in v njihovo življenje vnesti več normalnosti in užitka.

Od pionirjev na tržni niši do strokovnjakov za prehranske rešitve.

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki jo sproži gluten. Prizadeti se morajo izogibati hrani, ki vsebuje gluten, kot so pšenica, ječmen in rž. Tisti, ki jih prizadene občutljivost za glutensko pšenico, imajo po zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, podobne simptome kot pri celiakiji. Diete brez glutena lahko pomagajo ublažiti simptome. Po nedavni študiji dieta brez glutena celo lajša simptome pri skoraj tretjini bolnikov s sindromom razdražljivega črevesja.

Ocenjuje se, da ima celiakijo ena oseba od 100. Zaenkrat je edino zdravljenje te avtoimunske bolezni dieta brez glutena. Pred tridesetimi leti, ko so ljudje s celiakijo večinoma jedli hrano po preprostih receptih z rižem, koruzo ali krompirjem, je Schär začel prodajati prve brezglutenske izdelke, kot so različne vrste piškotov in brezglutenska moka.

To je bila revolucija za bolnike s celiakijo. Končno je nekdo zagotovil točno tisto, kar so potrebovali: izdelke, ki temeljijo na znanstvenih prehranskih raziskavah, ki so zadostili potrebam ljudi s celiakijo. Schär je to vlogo podkrepil s sloganom “We care” in s prehranskimi izdelki, ki zelo natančno odražajo priljubljena, tradicionalna živila po okusu, vonju, videzu in konsistenci ter so prilagojeni potrebam sodobnega življenjskega sloga, kot na primer dobro uravnoteženi, že pripravljeni izdelki.

Schaer začetki
Schaer embalaža
Schaer izdelki

Kakovost, ki izboljšuje kvaliteto življenja.

Da bi lahko zadostili zahtevam kupcev, je mlado podjetje že zelo zgodaj ustanovilo lasten oddelek za razvoj izdelkov. Tesno sodelovanje s strokovnjaki za prehrano je zagotovilo, da je bilo potrebno strokovno znanje in izkušnje na voljo že od samega začetka. Kot odgovor na naraščajoče povpraševanje (Schärovi izdelki so kot nevihta prevzeli evropski trg) in naraščajočo raven strokovnega znanja je podjetje leta 2003 ustanovil lastni raziskovalni laboratorij v Trstu.

Schaer laboratorij
Schaer kakovost

Potreba kupca je vodilo pri izbiri razvoja izdelka

Že od začetka je veljala filozofija, da morajo biti odločitve o izbiri izdelkov vedno v skladu s potrebami in željami kupcev – tistih s celiakijo. Ta recept za uspeh velja še danes. Upoštevane so tudi potrebe posameznih držav. Tako so bili razviti biskvitni piškoti brez glutena Savoiardi za italijanski trg, masleni piškoti za nemški, pa biskvit Magdalenas za španski. Vsi ti izdelki so danes na voljo v vseh državah.

Izjemno pomemben za Schär je stik s potrošniki. Le-ti so del strokovne degustacijske komisije, kjer se na novo razviti izdelki testirajo. Forum, ustanovljen na www.schaer.com šteje skoraj 70.000 ljudi iz 148 držav in aktivno razpravlja o obstoječih ali želenih izdelkih, o receptih in izkušnjah glede brezglutenske ponudbe s potovanj.

Schaer proizvodnja
Schaer pekarna

Brezglutenski strokovni center

Za boljše usklajevanje izmenjave izkušenj in zahtev v zvezi s celiakijo ter nadaljnjo nadgradnjo svojega strokovnega znanja je Schär ustanovil mednarodni znanstveni odbor. Zdravniki, gastroenterologi in strokovnjaki za prehrano s celostnim pristopom preučujejo celiakijo in si izmenjujejo nasvete in informacije o spreminjajočih se simptomih intolerance na gluten ter o ozaveščanju stanja za diagnosticiranje, da bi zmanjšali število nediagnosticiranih primerov.

Strokovnjaki o svojih ugotovitvah razpravljajo na predavanjih in v znanstvenih revijah ter pomagajo širiti obzorja brez glutena za ozaveščanje o celiakiji med splošnimi zdravniki, nutricionisti itd.

Danes vodilni na trgu brezglutenske prehrane

Izkušnje, usposobljenost in inovativno moč uporabljajo za izboljšanje življenja ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami. Spoznavajo svoje potrošnike in njihove potrebe, zato so njihovi izdelki in storitve lahko boljši. Kakovost Schär izdelkov ustvarja kakovost življenja v obliki zavestne prehrane, ki podpria zdravje in spodbuja užitek.

Portfelj inovativnih in okusnih izdelkov najvišje kakovosti obsega več kot 120 izdelkov, vključno s kruhom, testeninami, pico, pripravljenimi jedmi, sladkimi in slanimi pecivi, moko in mešanicami za peko.

Nadzor kmetovanja, mreža kmetij, razvoj izdelkov, ki temelji na željah potrošnika, proizvodnja po celem svetu, globalna ekipa, ki zagotavlja kakovost in varnost izdelkov ter mreža mednarodnih strokovnjakov za prehrano zagotavlja široko paleto izdelkov za vsakodnevno življenje. Zato lahko z gotovostjo trdimo: Schär – najboljše brez glutena.