Celiakija je avtoimunska bolezen, ki jo sproži gluten. Prizadeti se morajo izogibati hrani, ki vsebuje gluten, kot so pšenica, ječmen in rž. Tisti, ki jih prizadene občutljivost za glutensko pšenico, imajo po zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, podobne simptome kot pri celiakiji. Diete brez glutena lahko pomagajo ublažiti simptome. Po nedavni študiji dieta brez glutena celo lajša simptome pri skoraj tretjini bolnikov s sindromom razdražljivega črevesja.
Ocenjuje se, da ima celiakijo ena oseba od 100. Zaenkrat je edino zdravljenje te avtoimunske bolezni dieta brez glutena. Pred tridesetimi leti, ko so ljudje s celiakijo večinoma jedli hrano po preprostih receptih z rižem, koruzo ali krompirjem, je Schär začel prodajati prve brezglutenske izdelke, kot so različne vrste piškotov in brezglutenska moka.
To je bila revolucija za bolnike s celiakijo. Končno je nekdo zagotovil točno tisto, kar so potrebovali: izdelke, ki temeljijo na znanstvenih prehranskih raziskavah, ki so zadostili potrebam ljudi s celiakijo. Schär je to vlogo podkrepil s sloganom “We care” in s prehranskimi izdelki, ki zelo natančno odražajo priljubljena, tradicionalna živila po okusu, vonju, videzu in konsistenci ter so prilagojeni potrebam sodobnega življenjskega sloga, kot na primer dobro uravnoteženi, že pripravljeni izdelki.