Vloga začimb pri pripravi domačih marmelad je izjemno pomembna, še posebej, če je naš cilj pripravljati marmelade z manj sladkorja, kot jih običajno dobimo na prodajnih policah. Če pa posežemo po že pripravljenem izdelku, pa lahko s pomočjo začimbnih eteričnih olj okus marmelade močno obogatimo.

Dodajanje začimb je modrost
, trdi Sanja Lončar.

Ne samo, da ingver, cimet, klinčki, piment, vanilja marmeladam obogatijo okus, imajo tudi zdravilne učinkovine.

Ključne prednosti dodajanja začimb so:
✔ izboljšajo polnost okusa in nadomeščajo sladkor,
✔ delujejo kot konzervans in izboljšajo antioksidativni potencial marmelad,
✔ upočasnijo dvig sladkorja, saj so odlični antidiabetiki,
✔ pomagajo korigirati okus, kadar je le ta neizrazit ali presladek,
✔ krepijo odpornost telesa.

Že pripravljenim marmeladam, tako domačim kot kupljenim, pa okus izboljšamo z začimbnimi eteričnimi olji pomaranče, limone, ingverja ali punča.

Več v prispevku Sanje Lončar.