Konec poletja je idealen čas, da se lotimo priprave zgodnje ozimnice. Priprava domačih vložnin in marmelad je odličen način, kako izkoristiti poletne pridelke in uživati v njihovih okusih še dolgo po koncu sezone. Tako lahko prilagodimo recepte po svojem okusu, jih pripravimo z nižjo vsebnostjo dodanih sladkorjev in soli kot v komercialnih izdelkih ter izbiramo začimbe in arome, ki nam najbolj ustrezajo.
Počasna peka zelenjave na nizki temperaturi je čudovit način, da ohranimo in celo izboljšamo njihov naravni okus s kompleksnimi aromami in okusi, ki se razvijejo med peko. Postopek omogoča, da zelenjava sprosti svoje naravne sokove, ki se zmešajo z oljčnim oljem in izbranimi začimbami, kar ustvari bogat in intenziven okus.
Paradižniki so še posebej primerni za takšen način priprave, saj med karamelizacijo v pečici njihova naravna sladkoba in kislost postaneta še bolj izraziti. Seveda lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo, na primer paprike in jajčevce, ter dodamo česen, čebulo in začimbe po lastnem okusu.