Izdelki Liveg so visokokakovostni veganski izdelki. Proizvajajo jih v Italiji, v podjetju s 30 letno tradicijo, ki se ukvarja izključno s proizvodnjo hrane rastlinskega izvora že od samega začetka in pri tem si prizadevajo, da v čim večji meri uporabljajo lokalno pridelane sestavine.

Zanimivost: Italija je danes vodilna evropska država na področju ekološkega kmetovanja in ena izmed držav, kjer je poraba rastlinskih beljakovin najbolj narasla.


Rastlinske delikatesne rezine

Ustvarjene za vse ljubitelje dobrih sendvičev, tortilj in gurmanskih narezkov. Veganski pršut, kebab, pečen piščanec, slanina, chorizo, puran ali salama?

Veganske rezine so izdelane na osnovi rastlinskih beljakovin, od teh pšenične, čičerikine, grahove in sojine, ki narezku dajo pristno teksturo in hranilno bogato sestavo - vsebujejo od 23 pa kar do 64 % visokokakovostnih beljakovin in so izvrsten vir vlaknin, pomembne za celostno zdravje našega telesa, predvsem prebavil.

Poleg priprave okusnih sendvičev, si s rezinami obložimo svojo najljubšo pico, zavijemo v tortiljo s svežo zelenjavo ali si pripravimo preproste nadevane grisine iz listnatega testa - popoln prigrizek za sobotna druženja.

Pripravljene jedi na rastlinski osnovi

Če za (ne)pripravo zdravih obrokov iščemo izgovore v pomanjkanju časa, se tako izgovarjati več ne moremo, če imamo le 15 minut in nekaj volje. V petih minutah popečemo veganske polpetke oz. burgerje, jim dodamo svoje najljubše omake, svežo solato in rezine kumaric ali paradižnika, zložimo vse med dve mehki bombetki… in kosilo je pripravljeno!

Za velike ljubitelje rižot in solat so tu “gamberi” na osnovi mikroalg in za tiste, ki se nostalgično držijo svoje najljubše jedi iz otroštva - klasični hot dog. Če še nismo popolnoma razbili mit o tem, da zdravi in hranljivi obroki zahtevajo ure in ure preživete v kuhinji, pa naj vam še na kratko povemo, da so naštete jedi še izredno bogate z beljakovinami in prehranskimi vlakninami, kar pripomore k daljši sitosti brez tistega tipičnega popoldanskega “padca energije” po kosilu.

Tofu in tempeh

Tradicionalno je tofu izdelan iz vode, kuhanih, strtih sojinih zrn in koagulanta, ki mu da čvrsto obliko. V sebi nosi vse esencialne aminokisline, veliko železa in kalcija ter dobro količino prehranskih vlaknin. Zaradi svoje lahke teksture in nežnega okusa je tofu kot prazno platno, ki nase dobro prevzame okuse nam najljubših omak, začimb in drugih živil, zato je odličen pri kuhi najrazličnejših jedi. Za vse, ki radi eksperimentirate z zanimivimi novimi okusi in načini priprave tofuja, priporočamo začimbno mešanico za tofu.

Za tiste, ki imate radi bolj izrazite, nekoliko unikatne okuse je tempeh izvrstna izbira. Najpogosteje je izdelan iz celih zrn soje, pogosto pa tudi iz stročnic, v tem primeru iz čičerike. Fermentiran je s pomočjo specifičnih sevov gliv Rhizopus oligosporus ali oryzae. Fermentacija mu da značilen izrazit zemeljski in rahlo pikanten okus, ki spominja na oreščke. Sam postopek fermentacije omogoči lažjo absorpcijo hranil v telesu, že tako hranilno bogatemu živilu pa doda še probiotike - “dobre bakterije”, ki prispevajo k relativnem ravnovesju mikrobiote prebavil (govorimo o relativnem ravnovesju, saj ima vsak posameznik drugačno in sebi prilagojeno sestavo mikrobiote, ki jo gradijo najrazličnejši mikrobi v spremenljivih razmerjih).


Ste vedeli?
Različni pripravki iz sojinih zrn so tako zelo razširjeni po azijskih deželah z razlogom. Zaradi pogostosti laktozne intolerance v regiji (približno 80% Azijcev ima pomanjkanje encima laktaze, ki razgradi mlečni sladkor laktozo), so se že tisoče let nazaj obrnili k alternativam mlečnih izdelkov. Zaradi svoje visokobeljakovinske sestave, primerljive z mlekom, se je uporaba sojinih zrn uveljavila in je še danes ena izmed najbolj priljubljenih sestavin kuhinje celega sveta.

Vemo, da se moramo o dobrem okusu prepričati kar sami zase, zato nam ni treba samo zaupati na besedo - sestavite si svojo najljubšo jed na osnovi popolnoma rastlinskih izdelkov Liveg. Ponudbo izdelkov najdete tukaj, pri posameznem izdelku pa je dopisano, kje ga lahko kupite.