Glejte in poslušajte
Barva fine čokolade mora biti rjavih odtenkov (ne črnih). Ob lomljenju morate slišati jasen pok, prelomi pa morajo biti čisti, s čvrstimi robovi in brez drobljenja.

Poduhajte
Vdihnite, globoko zajemite dih in zaprite oči. Številne arome je mogoče zaznati zlasti ob prelomih. Vonj bo pripravil brbončice na vašem jeziku za okušanje čokolade.

Okušajte
Postavite košček čokolade na sredino jezika in pustite, da se počasi topi. Zatem s čokolado premažite celotna usta, da se aktivirajo vse brbončice. Če boste čokolado žvečili, se bo sprostilo manj okusa. Bodite pozorni na sadne, kiselkaste, sladke in grenke odtenke. Opazujte, kako hitro se lahko okus spremeni v le nekaj sekundah. Obstaja jasen začetek, sredina in zaključek. Kot bi bili na potovanju po okusih, kjer je v vsaki fazi malo drugačno občutje. Tekstura mora biti nežna in žametna, nikakor ne zrnata. Fina čokolada v ustih pušča dolg prijeten okus.

Splaknite
Ob okušanju različnih čokolad si med posameznimi usta splaknite z vodo.

Shranjevanje
Čokolado shranjujte v hladnem (najbolje med 16 in 18 stopinj Celzija) in suhem prostoru brez vonjav.

Katere odtenke ste zaznali?
Čokolada vsebuje več kot 400 različnih naravnih odtenkov okusa, ki se vpijejo v kakavova zrna.

Okusite katerega izmed spodnjih?


Sadni: rdeči gozdni sadeži, črni gozdni sadeži, banana, marakuja, rozine
Cvetlični: vrtnica, jasmin, pomarančni cvet
Začimbni: poper, sladki koren, cimet, vanilja
Praženi: tobak, čaj, kakav, praženi oreščki, karamela
Oreškasti: sveži oreščki
Suhi: les, prst, usnje, seno
Drugi: mleko, gobe, olive, kruh, med