Domov / Trgovina / BIO ZVEZDASTI JANEŽ, 25 g

BIO ZVEZDASTI JANEŽ, 25 g

Zvezdasti janež ali janeževa zvezda (Illicium verum) je plod zimzelenega magnolijam podobnega drevesa, ki ima prvotno domovino v južnih delih Kitajske in Vietnamu. Zagotovo je najlepša začimba. Osemkrake zvezde s premerom približno 3 centimetre so dekorativen dodatek najrazličnejšim jedem.

V zahodnjaških kuhinjah ni preveč priljubljena začimba, saj ga uporabljajo le za odišavljanje nekaterih slaščic in po janežu dišečih aperitivov (pastis in anisette). Zvezdasti janež je zelo močna začimba, zato jo vedno uporabljamo v manjših količinah.

Brez glutena
Brez laktoze
Ekološko
Vegansko
Vegetarijansko

3,48 

Cena z ddv

Stroški pošiljanja

Ident: Z0398

Na zalogi

Na zalogi

Opis

Sestavine:

zvezdasti janež*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Vietnam.

Neto količina: 25 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru.

Ekološko

Brez glutena

Brez laktoze

Vegansko

Vegetarijansko

Hranilna vrednost
Nasvet

Ponekod z zvezdnatim janežem obogatijo ribje jedi in morske sadeže ter nekatere sadne jedi, v božičnem obdobju pa bolj redko spremlja cimet, vaniljo, klinčke in piment.

Zvezdasti janež je pomembna sestavina kitajske in vietnamske kuhinje, z njim pa začinjajo jedi tudi Indijci in Indonezijci. Poda se k piščancu in drugi perutnini, zato ga kitajski kuharji polagajo v piščanca pred peko, z njim začinjajo marinade za »rdeče kuhano« raco, za svinjino in juhe ter obarvajo in odišavijo marmorirana čajna jajca.

Najpomembnejša sestavina je tudi v zmesi petih začimb. Vietnamski kuharji dajejo janeževo zvezdo v slovito juho pho z govedino in rezanci, v jušne osnove in počasi kuhane jedi. V Indiji ga dajejo v biryani in druge riževe jedi ter nekatere karije.

Priporočamo