Kaj boste izvedeli na delavnici?
I. Vzgoja in uporaba kalčkov
Kaj vse lahko kalimo?
Kako se lahko lotimo kaljenja le s pomočjo kozarcev za vlaganje in posod, ki jih že imamo?
Kakšni kalilniki obstajajo, v čem se razlikujejo in za kakšna semena jih potrebujemo?
Kako izbrati semena za kaljenje?
Katerim semenom se moramo izogibati?
S katerimi semeni začeti, da nam zagotovo uspe?
Koliko časa potrebujemo, da iz semen vzgojimo užitne kalčke?
Katere kalčke smemo uživati surove, kateri pa zahtevajo termično obdelavo?
ABC nakaljevanja – natančni postopki iz dneva v dan
Kaj gre lahko narobe?
Za koliko časa lahko shranimo kalčke?
Kako uporabiti kalčke?
II. Posebnosti določenih semen
Posebnosti pri kaljenju drobnih semen
Posebnosti pri kaljenju stročnic (leča, čičerka, soja, fižol, grah ...)
Posebnosti pri kaljenju žitnih semen
Posebnosti pri kaljenju oreščkov
III. Hitri in okusni recepti za uporabo kalčkov
Mateja Reš, predavateljica
Mateja Reš je kmetica, kuharica, zeliščarica, avtorica knjig Letni časi v kuhinji, Bučna kuhinja za vsak okus in Kuhajmo z Matejo Reš ter soavtorica knjige Čarobni svet buč. Zadnji dve leti razvija ekološko naravnano kmetijo Vrt okusov v Zgornjih Gorjah pri Bledu ter izvaja kulinarične delavnice na temo »od vil do vilic« na kmetiji in na povabilo tudi drugje.