0 0
Moja košarica
Pozdravljeni na spletni trgovini Preme!
Za izboljšanje izkušnje vašega obiska se poslužujemo piškotkov. Z nadaljevanjem brskanja soglašate z njihovo uporabo. - Prikaži več - Skrij
 
Bio celi zelo pekoči čili, 25 g
Sonnentor

Prvotno so vzgajali čilije v Srednji in Južni Ameriki ter na karibskih otokih, kjer so jih poznali že sredi 8. tisočletja pr. n. št. Kolumb jih je prinesel v Španijo in od tam so se razširili po Evropi in v Azijo. Zaradi pekočega okusa so jih Španci poimenovali pimiento (poper), čeprav niso sorodni poprovcem, ampak botanično pripadajo različnim vrstam rodu Capsicum (rod paprik). Danes čilije pridelujejo v vseh tropskih predelih in vsak dan jih uživa četrtina svetovnega prebivalstva. Čiliji imajo oster vonj in so pekočega okusa zaradi kapsaicina, pekočega alkaloida, ki ga je največ v semenih, v belih prekatnih stenah plodov in v zunanji kožici. V kulinariki čili uporabljamo za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi, pikantnih omak, v namazih, kot dodatek siru, s stročnicami pa tudi v sladkih jedeh. V Evropi se gojijo domače, večinoma le zmerno pekoče sorte čilijev, ki jih najpogosteje uporabljajo v Italiji, Španiji ter na Portugalskem in Madžarskem. Sonnentorjev čili (Capsicum frutescens) je zelo pekoč, zato ga uporabljajte zmerno.
  • Zaloga Na zalogi
  • Ident Z0399
  • Kategorije Začimbe
2,24 €

Sestavine: čilijevi plodovi*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Uganda.


Povprečna hranilna vrednost na 100 g: 

energijska vrednost

1.297 kJ (313 kcal)

maščobe

10,4 g

od tega nasičene maščobe

1,60 g

ogljikovi hidrati

23,40 g

od tega sladkorji

16,0 g

beljakovine

12,5 g

sol

0,02 g


Neto količina: 25 g 

Hraniti v hladnem in suhem prostoru.

Proizvaja: Sonnentor GmbH, 3910 Sprögnitz 10, Avstrija



Blagovna znamka Sonnentor
Lastnosti ekološko
Tipi certifikatov Ne

Dodaj oceno