Sestavine:
mleta koriandrova semena*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Država porekla: Avstrija.
Neto količina: 40 g
Hranite v hladnem in suhem prostoru.
Koriander se najbolje poda k pečenim jedem, juham, enolončnicam. Sladkosnedneži bodo njegov značilni okus prepoznali v medenjakih in jabolčnem kompotu.
Koriander je začimba, ki se ponaša z dolgo zgodovino, saj je omenjen se že v Svetem pismu in vedskih tekstih. Plodovi, ki jim kulinarično pravijo semena, imajo sladkast, topel okus in izrazit priokus po pomarančnih lupinah.
Razširjeni sta dve vrsti koriandra: maroška (kazbarah), ki je pogostejša, in indijska (dhania). Razlikujeta se po barvi in obliki plodov. Ti so krhki in jih zlahka zmeljete.
V indijski kuhinji je koriander osnova karijev in masal, severnoafriški kuharji začinjajo z njim harise in tabil ter ga dajejo v ras el hanout, v gruzijski kuhinji je sestavina v začimbni mešanici khmeli-suneli, v iranski v avdiehu, v bližnjevzhodnih pa v baharatu.
Povsod ga radi dodajajo zelenjavnim jedem, enolončnicam in klobasam. V karibski kulinariki je sestavina masal, v mehiški ga uporabljajo skupaj s kuminom. V francoski kuhinji ga najdemo v zelenjavnih jedeh po grško, v angleški je v mešanici začimb za kolače in biskvite, v nemški ga dodajajo krušnemu testu … Tako v Evropi kot v Severni Ameriki je pogost v kompotih in pitah iz jesenskega sadja ter med začimbami v tekočinah za vlaganje.